Wolne rodniki i stres oksydacyjny – oto przyczyny degeneracji komórek, starzenia się naszego organizmu, a także wielu chorób. Zdrowy organizm posiada mechanizmy, które chronią go przed tymi zagrożeniami. Ale kiedy równowaga między wolnymi rodnikami a zdolnością ich neutralizowania jest zachwiana, organizm może nie radzić sobie z naprawianiem szkód.
Wolne rodniki są produktami ubocznymi przemian metabolicznych, jakie zachodzą cały czas w naszych ciałach. Powstają one za każdym razem, gdy oddychamy, a organizm zmienia tlen w energię życiową. Wolne rodniki posiadają wolne elektrony, które chcą pobrać elektrony z innych komórek. Niestety, gdy tak się zdarzy, komórki ulegają uszkodzeniu. Jeśli w organizmie znajduje się odpowiednia ilość przeciwutleniaczy, inaczej zwanych antyoksydantami, neutralizują one wolne rodniki, oddając im swój elektron. Jeśli jednak brakuje antyoksydantów, elektrony są zabierane z komórek ciała. Uszkodzeniu mogą ulec komórki skóry, organów a nawet komórki DNA. Stres oksydacyjny może zaowocować wieloma schorzeniami, także nowotworami. Najczęściej wymieniany chorobami powiązanymi ze stresem oksydacyjnym są: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i nowotwory.
Przyczyny stresu oksydacyjnego
Stres oksydacyjny, to stan braku równowagi między ilością wolnych rodników a przeciwutleniaczami. Ten stan jest poważnym zagrożeniem dla organizmu. Narusza jego naturalną równowagę i doprowadzić może do nieodwracalnych uszkodzeń. W jakich okolicznościach dochodzi do stresu oksydacyjnego?
Co może powodować zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami:
- dieta uboga w warzywa i owoce
- niedostateczna ilość snu
- brak ruchu i świeżego powietrza
- długotrwałe napięcie
- palenie papierosów
- nadużywanie alkoholu
- stres oksydacyjny może też być spowodowany przyjmowaniem niektórych leków: antykoncepcji hormonalnej, antydepresantów, sterydów
Skąd czerpać antyoksydanty?
Podstawowe przeciwutleniacze to witaminy C, A oraz E, karotenoidy, flawonoidy oraz polifenole, a także cynk i selen. Nie są one wytwarzane przez organizm i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementować.
Źródła witaminy beta-karotenu:
Marchew, papryka czerwona, szpinak, sałata, natka pietruszki, szpinak
Źródła witaminy A (retinolu):
Ryby, nabiał, jaja podroby
Źródła witaminy C:
Cytrusy, truskawki, aronia, porzeczki, pomidory, papryka
Źródła witaminy E:
Oleje roślinne, orzechy, nasiona
Źródła cynku:
Sery, podroby, jaja, owoce morza,
Źródła selenu:
Kasze, banany, brokuły
Zdrowe nawyki w walce ze stresem oksydacyjnym:
- dieta – zróżnicowana i nieprzetworzona
- umiarkowana aktywność fizyczna
- sen
- unikanie używek
- unikanie tłuszczów niskiej jakości
- unikanie solarium i nadmiernego opalania
Comment here